luni, octombrie 16, 2023

LIBERTATEA NE-A ADUS AICI

Ești nesigur pe locul tău de muncă și nu-ți oferă un venit din care să mai și mănânci ceva după ce plătești toate alea gen facturi, rate, rechizite etc. Ce faci? Te cari ca să muncești orice pe euro. Sau, mai bine, pe lire din alea sterline.

Ești relativ sigur pe jobul tău, dar tot nu îți ajunge să te descurci cu banii. Parcă tot te gândești dacă nu cumva luna următoare va trebui să strângi iar din dorsală ca să treci cu bine de ea. Și parcă mai e și ditamai stresul care te copleșește atât de mult încât au ajuns doctorii să-ți spună că e groasă, tati. Ce faci? O tai.

Să zicem că nu te încadrezi în niciuna dintre situațiile de mai sus și că îți ajung banii chiar să te mai și plimbi prin țara ta, prin orașul tău, să mai ieși o seară, două pe lună la un restaurant, să-ți faci măcar o vacanță decentă, dar fără excese, chiar și în străinătate. Ba chiar ajungi la performanța de a-ți gestiona stresul cât casa prin tot felul de exerciții de respirație și alte alea. Îți dai seama? Îți mai rămân și bani să te plimbi, de parcă asta ar fi cea mai mare realizare din viața ta. Mai rămâne o problemă, anume peisajul. Serviciile locale. Felul în care autoritățile, pe care le plătești la timp și din greu, țin la cetățean. După ce termini jobul ăla care îți satisface toată lista de preferințe, ieși pe stradă. Începe aventura. Vezi aceleași garduri ruginite din epoca de aur, aceleași trotuare îngăurite, aceeași mizerie pe străzi, aceleași autobuze dezgustătoare care vin în stație după ureche și veșnic pline, aceleași tramvaie în care poți să mori, același metrou care vine din ce în ce mai rar și în care nu vrei să te afli dacă se defectează iar, aceiași berbeci care te agresează la semafor sau pe trecerea de pietoni, același băgat în față și suflat în ceafă la orice coadă, aceeași nepăsare venită de la vârf înalt, aceleași drumuri proaste sau inexistente pe care și dacă vrei să faci pypy n-ai unde, aceleași căi ferate din anii '80 și aceleași trenuri în care nu vrei să te urci, același peisaj dezgustător, aceleași mirosuri pestilențiale peste tot pe unde pășești.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu